Starter opp lokallag på Andøya

19.08.2013 av Natur og Ungdom

Siv-Marie McDougall er leder for det nyoppstartede lokallaget på Andøya. Hun vil jobbe for et bredere miljøengasjement blant befolkninga på øya.

bilde

Hvorfor vil du opprette et lokallag på Andøya?

– Andøya er en helt spesiell plass. Her har vi unik natur som det er viktig å bry seg om og ta vare på. Her finner du blant annet vakre Bleik med Bleiksøya rett utenfor. Bleiksøya er det nordligste fuglefjellet i Nordland, og vernet naturreservat. Der finnes blant andre lundefugl, lomvi, alke og havørn. Bleiksøya er en av mange grunner til at jeg er i mot oljeboring i havet utenfor Andøya, på grunn av konsekvenser det kan få for de sårbare fuglebestandene.
Her finnes også kaldtvannskorallrev, som er grunnlag for den viktige faunaen og et fungerende økosystem i havet. Her på øya er det mange som livnærer seg av havet, gjennom fiskeri og turisme som hvalsafari og lundefuglsafari. Jeg hører ofte at folk er positive til oljeutvinning pga potensielle arbeidsplasser. På Andøya er det viktig å huske på alle arbeidsplassene vi potensielt kan miste dersom det blir oljeutvinning. Et oljeutslipp her vil være fatalt for fisk, hval, lundefugl og korallrev – og derfor også arbeidsplassene knyttet til disse.
Jeg vil jobbe for at flere på øya får vite hvilke konsekvenser oljeutvinning kan ha for det lokale miljøet. Samtidig er det viktig å fokusere på de litt mindre miljøtiltakene. Jeg kan godt forstå at noen syns det er vanskelig å
sette seg inn i debatten om oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Da er det viktig å fokusere på saker hvor hver enkelt kan engasjere seg aktivt og som det er enkelt å gjøre noe med. Søppelsortering og mindre forbruk av engangsposer er eksempler på miljøtiltak som hver og en av oss kan ta tak i, og som kan skape bredere engasjement for miljøet. Det er bedre å gjøre litt enn å ikke gjøre noe!

Et av prosjektene Siv-Marie ønsker å sette igang er produksjon og salg av Tote bags – bærenett. Hun håper på å få med seg ungdom til å slå et slag for for gjenbruk av handleposer. Den halvt skotske andøyværingen ønsker også å jobbe for å spre informasjon om kaldtvannskorallrev, hval, fugl og andre lokale arter som lever på og rundt Andøya.

– Når en lever så tett på naturen som vi gjør her på øya, er det lett å bli blind for hvor enestående dette dyre – og plantelivet er. Jeg mener det er lurt med en påminnelse nå og da om hvilke arter vi har rundt oss, og hvor viktig det er at vi tar godt vare på dem!