Krever handling, tross tap i konkurransen “European Green Capital 2016”

24.06.2014 av Natur og Ungdom

Tirsdag 24. Juni ble prisen “European Green Capital 2016” delt ut i årets miljøby København. Oslo var 1 av 5 finalister som deltok, og ble ranket som klar favoritt. Likevel var det Ljubljana som stakk av med seieren. Skuffelsen er stor i den norske delegasjonen, men Oslo Natur og Ungdom krever at løfter og planer fremdeles settes ut i live i årene som kommer.

Leder i Oslo Natur og Ungdom, Ida Morén Strømsø, er tilstede i København for å bidra til presentasjonen av søknaden sammen med Lars Haltbrekken fra Naturvernforbundet og Eliah Mathias Hudgins fra Miljøagentene.

“Det er klart det hadde vært gunstig for Oslo å få denne prisen, med tanke på hva slags miljøfokus den kunne skapt. Likevel krever vi at Oslo kommune ikke legger planene på is, men gjennomfører på lik linje som de ville gjort ved en eventuell seier. Vi har ikke råd til å vente.”, sier Strømsø.

Oslos befolkning vokser i svært høyt tempo, og i tillegg har hovedstaden satt mål om å kutte sine utslipp med 50% innen 2030 fra 1990-nivå. Ambisjonsnivået til kommunen var noe Strømsø kommenterte i sitt innlegg under kommunens presentasjon: “Ambisjoner er vel og bra, men det krever handling!”.

Oslo Natur og Ungdom ønsker å se et grønt løft i tiden fremover. I forbindelse med søknaden til Oslo kommune er det gjort et svært grundig arbeid, og det ligger til rette for mange gode tiltak. Vi håper å se dem satt ut i live. Blant annet har kommunen nettopp kommet med en ny sykkelstrategi, og ser også på mulighetene for en ny sentrumstunnel for t-bane.

“Oslo har fremdeles stort forbedringspotensiale på miljøfronten. For å møte befolkningsveksten og reagere på klimatrusselen er vi nødt til å se viljestyrke og mot til å ta dristige avgjørelser.”, avslutter Strømsø.

Byråd for miljø og samferdsel Guri Melby (V) sa etter tapet at “vi trenger ikke å bli kåret til Europas grønneste by, for å kunne bli det.”. Oslo Natur og Ungdom gleder seg til å se hovedstaden grønnere.