Universitetene går til sengs med fossilnæringen!

05.02.2014 av Natur og Ungdom

Studentrepresentant i Landstyret, Håvard Hageberg kritiserer NTNU for å inngå ny samarbeidsavtale med Statoil. Nok et universitet stuper i senga med fossilnæringen. Det er høyst på tide at universitetene innleder et bærekraftig forhold med framtida!

 

Dette innlegget ble publisert i ”Dusken” 28.01.2014.

Statoil har samarbeidsavtaler med flere universitet i Norge. NTNU og Statoil styrket sitt samarbeid forrige desember med en avtale på 310 millioner kroner, hvorav 60 millioner til prosjekter, professor- og stipendiatstillinger, samt publiseringsstøtte for doktorgradsstudenter. Universitetet i Bergen mottok i fjor 55 millioner til forskning fra Statoil.

– Universitetene må ta avstand fra slike kortsiktige avtaler, slik at det blir rom for en framtidsretta satsing på fornybar energi, skriver Natur og Ungdom i en pressemelding.

Minner mer om grønnvasking

Den norske forskningen vil brukes til å trekke ut mer olje og gass fra Norne-feltet. Studentrepresentant Håvard Hageberg i Natur og ungdom ser på avtalene som problematiske.

– I og med at vi må kutte CO2-utslippene nå, og 4/5 av de kjente fossile reservene må bli liggende i bakken, er vi
skeptiske til all forskning som bidrar til å utvinne mer gass og olje fra Norne-feltet eller andre felt, sier han.

Statoils samarbeid med UiB sikrer penger til prosjekter innen energiomstilling og geometrisk energi. Hageberg mener universitetet må ta et tydelig standpunkt, og si at pengene skal gå til disse fagfeltene. Samtidig burde ikke en slik avtale være et premiss.

– UiB kan forske på disse feltene uten Statoil sin innblanding også. Erfaring viser jo at Statoil sitt fokus er petroleum, og den fornybare satsinga deres minner mer om grønnvasking, sier han.

For å unngå farlige klimaendringer må overgangen til fornybarsamfunnet starte nå. Studentene er framtiden. Universitetene må ta sin del av ansvaret for en bærekraftig framtid. Teknologisk utdanning må forske på fornybare, ikke-fossile alternativer. Ordninger som Akademia-avtalene bidrar til å forlenge oljealderen og stjeler de gode hodene som kunne blitt morgendagens helter.

Universitetene må ta avstand fra slike kortsiktige avtaler, slik at det blir rom for en framtidsretta satsing på fornybar energi. Natur og Ungdom krever at universitetene dumper fossilindustrien og innleder et bærekraftig forhold med framtida!

Les resten av artikkelen her.