Øyunn Hasvik i Notodden Natur og Ungdom.
Øyunn Hasvik i Notodden Natur og Ungdom.

Er ikke så vanskelig å være litt miljøvennlig

19.03.2014 av Sandra Butoyi

Lederen av Notodden Natur og Ungdom, Øyunn Hasvik, tror folk flest ville valgt de miljøvennlige alternativene dersom det lå til rette for det. Det må ikke være så vanskelig å være litt miljøvennlig, synes Hasvik.

Dette intervjuet var trykket i Telen 07.03.2014

– Jeg er opptatt av at man ikke skal måtte jobbe så hardt for å gjøre ting på en litt mer miljøfornuftig måte. At det blir enklere å ta buss og tog for eksempel. Og billigere med økologiske matvarer.

Det kan være vanskelig å endre sine vaner, men jeg tror nok de fleste er opptatt av å bevare miljøet vårt, sier Øyunn.

– Kan ikke vite alt
Hun er bare 15 år, men engasjert som en 40-åring. Det var storesøstrene som inspirerte henne til å lære mer om miljø og naturvern.

– Jeg har jo alltid synes det har vært interessant på skolen, men da jeg og en venninne sist sommer dro på sommerleir med Natur og Ungdom i Lofoten fikk jeg et bedre innblikk i viktige saker. Jo mer jeg lærte, desto mer interessert ble jeg, forteller Øyunn som kort tid etter startet den lokale ungdomsgruppa som nå har rundt 10 medlemmer. Og de tar gjerne med flere unge miljøentusiaster.

– I tillegg til at det er interessant, så gir det en del spennende muligheter å være NU-medlem også. For eksempel kommer du gratis inn på flere festivaler hvis du jobber for NU der med å kildesortere, pante eller stå på stand.

Det gjelder både Hove, Øya, The Gathering for eksempel, lokker hun.

– Føler du at du må holde deg oppdatert på alle miljøsaker ettersom du er NU-leder?

-Nei, ingen forventer nok at en 15-åring skal kunne alt om miljø, så jeg er ikke redd for det. Men det var veldig lærerikt å være på leir i Lofoten. Både rent faglig, men også å treffemasse nyemennesker og være på tur på egen hånd, sier Øyunn.

Hvorfor ikke? Hun mener vi har kommet et godt stykke med for eksempel gjenvinning, men mener det lett kunne gjenvinnes mye mer: – Hvorfor er det ikke sortering og resirkulering på skolene? Hadde det vært flaskegjenvinningsstasjoner lett tilgjengelig så tror jeg faktisk de ville blitt brukt. Det burde være både enkelt og billig å innføre, påpeker Øyunn.

Enorm ryddejobb
Hun er ikke direkte redd for Jordens fremtid, men synes det er veldig trist med den slitasjen som skjer.

– Det kommer til å bli flere naturkatastrofer og mer nød etter hvert som klimaendringene blir større. Folk kommer til å forlate områder hvor det har bodd mennesker i alle år. Det vil bli dyrt og vanskelig for generasjonene etter oss å rydde opp. Det er trist at vi ikke klarer å gjøre de nødvendige endringene nå i stedet, sier tiendeklassingen.

Uskyldige rammes
Hun synes det er et paradoks at katastrofene oftest rammer de fattigste – de som er minst skyld i at klimaendringene.

– Vi må kanskje innse at vi ikke kan fortsette som i dag.

Miljø er en holdningssak, og vi må nok forandre våre holdninger litt, sier Øyunn, som mener at absolutt alle kan gjøre litt mer for å spare miljøet. Alle små ting teller.

For Norge sin del mener hun at staten kanskje kan begynne med å fase ut oljenæringen og trekke seg ut fra andre oljenasjoner.

– Vi må heller finne nye, mindre skadelige måter å skaffe energi på, sier hun og synes også at det må satses på mer fremtidsrettede tog samt billigere og mer utbygd kollektivtrafikk.

– Det burde rett og slett være enklere å leve miljøvennlig. Men vi kan ikke bare slutte å kjøre bil heller, for samfunnet vårt er bygd opp rundt denne måten å komme oss rundt på. Men man må kanskje ikke bruke bilen alltid, oppfordrer hun.

Allsidig ung dame
Tro ikke at miljø er alt Øyunn er opptatt av. 15- åringen spiller også fiolin, danser ballett og jobber ved siden av skole og Natur og ungdom.

Og hva det s u m m e r e r seg opp til som yrkesvei om noen år er hun usikker på. – Kanskje noe innen dans – som fysioterapi eller danselærer? Eller kanskje rett og slett gartner, designer av miljøvennlige ting eller noe i en miljøorganisasjon? Jeg har heldigvis litt tid til å tenke ennå, sier Øyunn som først satser på ny naturvernleir og festivaler til sommeren.