Regnskog på Reksteren i Tysnes. Foto: NRK Hordaland
Regnskog på Reksteren i Tysnes. Foto: NRK Hordaland

Ny monstervei raserer regnskog på Vestlandet

28.02.2017 av Natur og Ungdom

Natur og Ungdom er kritisk til at regjeringa, Krf og Venstre går inn for utbygging av Hordfast, ei ny bru og motorveg som vil ødelegge verdifull natur og regnskog.

Regjeringen, Krf og Venstre har blitt enige om enkelte av prosjektene som skal ligge inne i Nasjonalt Transportplan 2017-2029. Blant disse er utbygging av ferjefri E39 mellom Stord og Os, prosjektet som også kalles Hordfast.

Fylkesmannen i Hordaland har i sin høringsuttalelse til prosjektet kalt «Det største naturinngrepet i Hordaland i nyare tid». Fylkesmannen er særlig kritisk til at den nye veien vil gjøre inngrep i flere truede naturtyper, blant annet regnskog på Reksteren. Her kan du se bilder av regnskogen.

Leder i Hordaland Natur og Ungdom Alva Thingnes Førsund er skuffet over at Venstre og Krf har gått god for Hordfast.

– Hordfast vil bli et historisk eksempel på ødeleggelse av verdifull natur til fordel for korttenkte og enkle løsninger. Det er latterlig å ville bytte regnskog med en monstervei. Hordfast vil også pumpe tusener av nye biler inn i Bergen, som allerede sliter med kø og dårlig byluft, sier Alva.

Hun mener alternativet til ferjefri E39 er en fossilfri E39, der dagens ferjer er elektriske eller hybrid:

– Alternativet til bro med el-ferjer kutter utslipp, gir bedre transportåre og ikke den massive trafikkveksten. Det vil også ta vare på den verdifulle naturen vi funner i og rundt Bjørnafjorden, sier Alva.

Nestleder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord er også skuffet over at regjeringen, Venstre og Krf gir grønt lys for naturødeleggende veiplaner.

– Det er skuffende at Venstre og Krf velsigner et så naturødeleggende veiprosjekt. Nå forventer vi at resten av enigheten betyr løft for jernbanen, kollektivtransport og byluft framfor flere motorvegprosjekter, sier Eiterjord.

For mer informasjon, kontakt

Alva Thingnes Førsund, leder i Hordaland Natur og Ungdom – 472 49 804

Gaute Eiterjord, nestleder i Natur og Ungdom – 468 92 288