Oljekampanje over hele landet

27.10.2017 av Natur og Ungdom

De to siste ukene har det vært Internasjonal Uke, Operasjon Dagsverk sin informasjonskampanje. Årets prosjekt er i samarbeid med Natur og Ungdom og Naturvernforbundet.

Nærmere 120 000 elever og lærere er påmeldt Operasjon Dagsverk. OD handler ikke bare om å jobbe på selve OD-dagen, men minst like viktig er informasjonsspredning og kunnskap om hvordan oljekatastrofen ødelegger naturen, skaper fattigdom og rammer ungdommenes rett til utdanning.

Prøver fra brønnen i landsbyen Ogale viser drikkevannet inneholder 900 ganger mer benzene enn hva som er helsemessig forsvarlig.
Foto: Marte Rømoen

Skoler over hele landet har fått besøk av både NU og OD. Det har blitt holdt foredrag, visning av filmer, arrangert debatter, quizer og nigeriansk mat. Olje er ikke synonymt med økonomisk utvikling. Dette har befolkningen i Nigerdeltaet merket altfor godt. De lever en hverdag med forurensning, skittent drikkevann, fattigdom og mangel på utdanningstilbud. Selv om oljevirksomheten i Nigerdeltaet har ødelagt naturen og levekårene til millioner av mennesker, er dette noe de færreste i Norge er klar over. Og det er ikke rart, mediene snakker ikke om situasjonen, og oljeselskapene og de nigerianske myndighetene prøver å dysse det ned.

Gjennom årets OD-prosjekt blir oljevirksomheten diskutert og norske elever og lærere får et innblikk i ungdommene i Nigerdeltaets liv. Flere skoler har også valgt å ha et større fokus på globale klimaendringer, bærekraftig utvikling eller oljevirksomhet generelt. Det er tydelig at dette er noe som engasjerer norske ungdommer, de trenger bare informasjonen for å kunne engasjere seg. Mange bruker dette engasjementet på å jobbe på OD-dagen og på den måten støtte arbeidet for en bedre framtid og levelig miljø i området. For andre blir dette også første møte med Natur og Ungdom, klimaendringer eller å stille spørsmålstegn til dagens oljevirksomhet.

Jobb til OD-dagen?
Er du elev og skal jobbe på OD-dagen, men fortsatt ikke vet hvor du skal jobbe? Fortvil ikke, det finnes mange ledige jobber her

Se mer av situasjonen i Nigerdeltaet?
Sjekk ut vårt medlemsmagasin, Putsj, sin repotasjetur fra i sommer! Her er det både bildeserie, intervju med ungdom og ikke minst sak om Norges investeringer i oljevirksomheten