Hvordan arrangere streik!

08.02.2019 av Lea Justine Nesheim

Bli med i klimakampen - streik skolen for å kreve klimahandling!

Det er vi unge som må ta regningen for politikerne tiltaksløshet i klimapolitikken. Men i stedet for å kutte i utslipp, deler regjeringa ut nye oljefelter i Arktis, og planlegger nye flyplasser og rullebaner. Det er vi unge som må ta regningen for politikerne tiltaksløshet i klimapolitikken. Men i stedet for å kutte i utslipp, deler regjeringa ut nye oljefelter i Arktis, og planlegger nye flyplasser og rullebaner. Det er ikke noe vits i å studere for ei framtid hvor miljøet er ødelagt. Derfor streiker vi skolen igjen 30. August.

Hvordan streiker man

Svenske Greta Thunberg (15) startet sin nå verdensomspennende skolestreik for klima høsten 2018, og planla i utgangspunkt streik hver fredag fra skolestart fram til det svenske valget 12 september. Siden den gang har elever verden over blitt med på fenomenet. Tusenvis streiker i blant annet Tyskland, Australia og Belgia. Greta har også valgt å fortsette streikingen hver fredag.

Skolestreiking kan gjøres på mange forskjellige måter, og må tilpasses plassen den finner sted. Det viktigste er at du får med folk, at dere er synlige i pressen, og at folk blir overbevist. Denne guiden vil fortelle deg hvordan DU kan gjennomføre en vellykket skolestreik som får masse oppmerksomhet, og skaper bevissthet rundt klimaendringene.

Hva gjør man på streiken?

Mange starter ved å sitte utenfor skolen i en time eller to, for så å dra bort til rådhuset. Dersom skolen og rådhuset er langt fra hverandre er det nok lurere å bare møtes utenfor rådhuset. Det kan være lurt å ha et høydepunkt, for eksempel klokka 12. Da kan man invitere noen til holde appeller (fancy ord for engasjerende tale), rope noen slagord, eller synge en sang. Siden klimastreiken handler om barn og ungdom anbefaler vi å ikke la voksne holde appeller. Ellers er det bare å sitte utenfor med plakater eller banner hvor det står noe om vi krever klimahandling. Det kan være lurt å arrangere bannermaling med lokallaget før streiken.

Når streiker man?

Skolestreikene blir som regel gjennomført på en fredag. Natur og Ungdoms nasjonale streikedag er fredag 24. mai. Men dere kan gjerne streike andre dager også. Det er lurt å holde på hele dagen, slik at det blir mest mulig synlig. Her er facebook-arrangementet.

Hvordan få med folk?

  • Lage facebook-arrangement tidlig, og skriv om hvor kult og viktig skolestreik for klimaet er.
  • Be elevrådet på skolen din ta opp saken, og få med alle sammen.
  • Mange streikere har hatt suksess med å invitere læreren sin! De er stort sett ganske bekymret for klimaet de også.
  • Ring til lokalavisen og NRK og si at du skal streike. Da vil flere høre om det på forhånd.
  • Fortell det til alle vennene dine, og be dem si det videre

Hvordan får vi like mye oppmerksomhet som Greta?

Det er ikke noe vits i å streike hvis ingen hører om det. Husk å si ifra til lokalaviser, NRK eller andre medier om når og hvor dere skal streike. E-post og telefonnummer finner du ved å google det aktuelle mediet. Husk også å ta egne bilder av aksjonen! Send dem inn til skolestreik@nu.no, så kan vi bruke dem i nasjonale medier, og til putsj@nu.no for å få dem med i Putsj!  

Men er det greit å streike da?

Vi har 11 år på å kutte utslippene,  men regjeringa deler ut nye oljefelter, bygger nye flyplasser, og skryter av bitte små tiltak. For å nå Norges klimamål må vi gjøre drastiske endringer i klimapolitikken vår. Derfor er det nødvendig å streike for klimaet. For hva er vitsen med en utdanning på en død klode? Hvis de voksne virkelig bryr seg om framtida vår burde de engasjere seg i klimapolitikk – ikke fortelle oss at vi må være på skolen.

Hva med fravær?

Man må selv bestemme om man vil spør om politisk fravær eller ikke. Fyll i såfall ut skjemaet på politiskfravær.no og oppgi en lokallags- eller fylkesleder som referanse.

Les mer om fravær her

Hvis det er noe du lurer på eller trenger hjelp til, så er det bare å kontakte en av kontaktpersonene oppført øverst på siden!