Pressemelding: Natur og Ungdom raser mot 25. konsesjonsrunde

23.06.2021 av Nils Nerhus Rørstad

I dag har regjeringa tilbudt nye letelisenser til oljeselskaper. Det er helt bak mål. Ikke bare er områdene ekstra sårbare for mulige uhell, de er også i veien for at verden skal nå klimamålene sine. Det som følger er Natur og Ungdoms reaksjon på utdelingene.

I følge Ipsos barne- og ungdomsundersøkelse fra 2021 ønsker kun 26% av ungdom mellom 8-19 år at Norge skal fortsette å lete etter olje og gass. 46% ønsker at vi skal avslutte leting og gradvis fase ut oljeindustrien.

  • Jeg blir forbanna når regjeringa gambler med fremtiden for dagens unge. Flertallet av oss ønsker at Norge skal ta ansvar og slutte med oljeleting til nye prosjekter. Prosjektene vil stå for enorme utslipp og kan bli gigantiske tapsprosjekt. IEA har gitt samme beskjed, det er ikke rom for mer olje og gass. Derfor må høstens valg bli et klimavalg, den kommende regjeringen må ta til vettet og stanse nye oljelisenser, sier Therese Hugstmyr Woie, leder av Natur og Ungdom.

Natur og Ungdom reagerer ekstra på tildelingen av lisens 1134, som ligger innenfor den naturvitenskapelige iskantsonen. Lisens 1055B er i et område nytt for oljeboring, lagt helt inntil Mørebankene, et område fredet for oljevirksomhet. Lisens 1072 overlapper med det Særlig verdifulle og sårbare området (SVO) Tromsøflaket. 

  • Jeg er sjokkert over hvor store skylapper regjeringa har. Forutsetningene for norsk olje er totalt forandret på få år, men konsesjonsrundene består. Energibyrået IEA avviser behov for mer oljeleting, usikkerheten rundt lønnsomheten har økt, og andre land har begynt å ta ta inn tiltak på tilbudssiden av fossil energi som del av sin klimapolitikk. sier Therese Hugstmyr Woie, leder av Natur og Ungdom.