Natur og Ungdoms aksjonscamp ved Repparfjord i september 2020

I sommer står slaget om Repparfjord

22.04.2021 av Gina Gylver

Nå kan det skje! Gruveselskapet Nussir ASA, har varslet byggestart i sommer for deres kobbergruve i Hammerfest kommune. Vi varsler aksjoner.

Selv om Nussir varsler byggestart, så er prosjektet langt fra ferdig avgjort enda. Det er fortsatt mulig for regjeringen å stanse gruveplanene, og det er fortsatt mulig at vår motstand kan hindre at investorer stiller med nok penger til at prosjektet.

Derfor er det helt nødvendig å vise motstand nå. Vi ønsker å være tilstede i Repparfjord i hele sommer for å vise motstand, å fortelle resten av Norge og verden hva som står på spill, og være klar i tilfelle spaden settes i jorda.

I denne kampen står miljøaktivister sammen med reindrifta og Sametinget. Dumping av giftig gruveavfall er en trussel mot livet i fjorden og det miljøvennlige kystfisket. I tillegg ødelegger gruva for viktige  reinbeiteområder og prosjektet overkjører samiske rettigheter.

Over 4000 personer har skrevet seg opp på aksjonsliste for å redde Repparfjord, og tallet er økende. Vi skal nok holde ut lenge nok ved Repparfjord til at politikerne kan få somlet seg til å stanse denne miljøkatastrofen en gang for alle

Her er flere ting du kan gjøre for å bidra i kampen:

 • Skriv deg på aksjonslista hvis du vil ha informasjon om leir ved Repparfjord og eventuelle aksjoner. Del lista med en venn eller ti!
 • Del bilder og info om saken på sosiale medier eller skriv innlegg til lokalavisa. Vi trenger at politikerne og investorene kjenner på motstanden!
 • Gi en gave til NUs Vipps-nummer 666661 eller kontonummer 5010.05.87154. Dersom du merker gaven «gruveaksjoner» blir dette overført til en konto øremerket dette.
 • Vil du bistå i arbeidet med å mobilisere til aksjoner, organisere mat i leiren, produsere innhold til sosiale medier, ta bilder, eller noe som helst annet? Send mail til lean@nu.no
 • Finn fram ulltøyet – kanskje blir sommeren tilbragt i Finnmark!

Ytterligere oppdatering om saken:

Ved Repparfjord i Finnmark ønsker Nussir ASA å drive kobbergruve. De skal grave tunneler i fjellene Nussir og Ulveryggen og avgangsmasser, som er en blanding av rester fra gruva og kjemikalier, skal deponeres i Repparfjord. 

Miljøbevegelsen og mange i det samiske miljøet har jobbet for å stanse prosjektet helt fra start på alle måter tenkelig, men nå er både utslippstillatelse og driftskonsesjon er på plass, og selskapet har fått seg avtaler med flere regionale selskaper, samt Hammerfest Kommune. De  mangler fortsatt tillatelse til utslipp av stoffet Sibx, og dette er til behandling hos Miljødirektoratet.

I vinter meldte Nussir at de hadde skaffet millioninvesteringer fra lokale investorer og bedrifter i Troms og Finnmark. Samtidig mangler de fortsatt et beløp på nærmere en milliard kroner. Vi håper at vi når fram til investormiljøet om at å investere i et gruveprosjekt som står i konflikt med reindrifta, har motstand fra hele Sametinget, og dumper avfallet sitt i en nasjonal laksefjord, er noe enhver investor bør holde seg for god til. Gruvedumping er en gammeldags og utdatert metode, og i 2021 er det kun to andre land i verden som åpner for flere slike prosjekter. Norge må følge med i tiden, og det samme må investorene.

Tidligere sivilt ulydige aksjoner har samlet opp mot tusenvis aksjonister, de mest kjente er Alta-aksjonene som har 40-årsjubileum i år. Årets aksjoner vil derimot se ganske annerledes ut, i lys av pandemien.

Natur og Ungdom vil kun bidra til å legge til rette for aksjoner dersom vi ser det at det er mulig med gode nok smittehensyn. Det har vi tro på at er mulig, for når vi ikke vet hvilken dato spaden settes i jorda, så må vi satse på å være tilstede lenge heller enn mange.

Relevante nyheter


 • Regjeringa dumper siste rest av miljøtroverdighet i fjorden

  Regjeringen har avvist klagen vår til Nussir sin driftskonsesjon og dermed gitt klarsignal til at 30 millioner tonn med gruveslam kan dumpes i Repparfjord.


 • Aksjonscamp 2020

  Nussir ASA har tillatelse til å dumpe 30 millioner tonn med gruveslam i Repparfjorden, noe som medbringer enorme konsekvenser for livet i fjorden og reindriften. Derfor skal vi samle 50 ungdommer fra hele landet på aksjonscamp den 17. - 20. September, mot gruveprosjektet i Repparfjord.