Praktisk info om protestleir ved Repparfjord

30.05.2021 av Gina Gylver

Hva trenger du for å telte i Finnmark? Hvordan kommer man seg til Repparfjord? Her finner du praktisk info om teltlerien ved Repparfjoird sommeren 2021.

Denne sommeren står slaget mot dumping av gruveavfall i Repparfjord. Nussir ASA jobber på spreng for å sette i gang anleggsarbeidet i løpet av sommeren. Vi må vise politikere, investorer og gruveselskapet at dette ikke blir så lett som de håper. Derfor legger vi tilrette for en protestleir gjennom hele sommeren og fram til Stortingsvalget for å vise den brede motstanden.

Leiren ble åpnet 23. juni, og siden da har flere hundre aktivister bodd i leire. Aktivister fra leiren har hindret gravearbeidet ved gruveinngangen siden de forsøkte å sette i gang arbeidet 21. juli, og nå trengs både flere aksjonister for å holde aksjonene gående, men også folk til å holde liv i protestleiren.

Leiren befinner seg på markopp ved Repparfjorden, her:

https://goo.gl/maps/i8EBCkug4Gh9Ffu3A

Adressen er Markoppveien 78.

Leiransvarlig kan nås på 907 48 816  dersom du har spørsmål før du kommer på dagsbesøk eller for lengre oppphold.

Oversikt over deltakere

Målet ha en langvarig leir for å vise motstanden, heller enn å mobilisere til én stor markering. Slik stanser vi forhåpentligvis prosjektet før spaden nærmer seg jorda. Det er også viktig å ikke ha for mange i leiren på én gang for å overholde smittevernsregler.

For å sørge for at leiren kan gå utover hele sommeren, ønsker vi å få spredt deltakelse utover sommeren. Alle som vil komme til leiren skal fylle inn dette skjemaet med hvilke datoer de kan være her, og eventuelt si mer om hva man ønsker å bidra med.  Alle personopplysninger i skjemaet vil bli slettet i etterkant

Adkomst og reise

Reiseplanlegging og kostnader står hver enkelt person for selv, men vi bistår gjerne med tips om reiseplanlegging og henting på kollektivknutepunkter om nødvendig. Kontakt reddrepparfjord@gmail.com

Noen reisemuligheter for å komme seg hit, hvis du ikke reiser med egen bil, er:

  • Fly til Hammerfest, buss til “Fægfjordholmen (Hammerfest)”. Rute 61 Alta eller Rute 63 Lakselv-Karasjok.
  • Fly til Alta, buss til “Fægfjordholmen (Hammerfest)”. Rute 61 Hammerfest direkte eller Rute 61 Honningsvåg til Skaidi og nytte til rute 66 Hammerfest.

Bussruter finnes på https://snelandia.no/ og billetter kan bestilles på appen Snelandia Mobillett eller på SMS https://snelandia.no/billetterogpriser

OBS! Det går færre busser i helgene, men reiseplanleggeren kan vise feil. Er du avhengig av en helgeavgang anbefales det å ringe reisekontoret for å dobbeltsjekke at bussen går.

Hva skjer i leiren?

Under leiren vil det være behov for folk som kan bidra med mye ulikt – som matlaging, kjøring, turer, kultur og førstehjelp.

Etter 21. juli har vi hatt en kontonuerlig vaktpost nede på industriområdet, en kilometer unna leiren, slik at vi raskt kan hindre arbeid dersom det forsøkes å settes  gang.

Gjennom sommeren håper vi at mange vil bidra til aktiviteter i leiren som viser motstand mot gruveprosjektet, sprer informasjon om saken til omverdenen, blir kjent med fjorden og området rundt, og gir gode diskusjoner om framtidens næringsutvikling.

Det blir viktig at leiren skal bidra til å feire og vise fram det vi kjemper for å bevare, både livet i fjorden, levende kystfiskerier, reindrift og samisk kultur.

Vi planlegger turer, kurs i samisk håndtverk, historiefortelling, musikk og mye annet. Her tar vi gjerne imot bidrag eller tips til personer som bør inviteres!

Smittevern

Alle som skal overnatte i leiren må kunne fremvise negativ koronatest, eller koronasertifikat. Negativ koronatest skal være mindre enn 72 timer gammel.  Ta kontakt dersom det ikke lar seg gjøre med koronatest, så har vi et begrenset antall hurtigtester som kan benyttes (reddrepparfjord@gmail.com eller leirtelefon 907 48 816).

Selv om test er framvist ved oppmøte, så blir ikke leiren et fristed fra smitteregler. Vi vil opprettholde 1 m avstand, og sørge for at antall mennesker i hver leir er innenfor grensene.

Mat

Vi står for forsyning av mat til leiren for å unngå at mange reiser til butikkene på Skaidi og i Kvalsund. Dette er viktig for å unngå unødvendig smitterisiko.

Selv om vi kjøper inn mat felles til frokost, middag og kveldsmat, så står hver enkelt person/gruppe/husholdning for matlaging til seg selv. Derfor må man ha med nødvendig utstyr for å koke middag og spise utendørs.

Om man har behov for uvanlige matvarer som allergimat og fancy kaffe så bør man ta med dette selv. Det er heller ikke dumt å handle inn snacks og lignende før du kommer til Hammerfest.

Vi stiller med muligheter for oppvask og hygiene.

Sivilt ulydige aksjoner

Denne leiren gjennomføres helt uavhengig fra eventuelle sivilt ulydige aksjoner som kan settes i gang dersom anleggsarbeidet starter. Å ha en robust leir og infrastruktur rundt den er likevel et veldig godt utgangspunkt for at aksjonister kan planlegge og gjennomføre aksjoner.

Natur og Ungdom eller organisasjonen Stopp Nussirgruva – Redd Repparfjorden står ikke bak aksjoner, og alle avgjørelser om å sette i gang eventuelle aksjoner vil tas av aksjonister som enkeltpersoner som samles til allmøter.

Dersom du ønsker å delta i eventuelle aksjoner så anbefaler vi å skrive deg på aksjonsliste https://gammel.nu.no/aksjonsliste/

Kontakt

Dersom du har spørsmål eller ønsker å bidra på annen måte enn å delta i Kvalsund kan du sende epost til reddrepparfjord@gmail.com

I leiren har vi en leirtelefon som alltid er bemannet, og som kan nås på 907 48 816.

Følg også med på facebooksiden Redd Repparfjorden og instagramprofilen Repp Repparfjord for oppdateringer.

Hva må du ha med til leir?

Vi stiller opp med matforsyninger, vann, toalett og ved til varme. Du må selv stå for telt.

Vi vil sende ut utfyllende pakkelister til påmeldte, men her er forslag til hva som er nyttig å ha med seg for å ha det komfortabelt over lengre tid i telt i Finnmark på sommeren:

Godt telt, varm sovepose, liggeunderlag, varme klær og ullundertøy, vanntette klær og sko, primus eller annet utstyr for matlaging, zalo, solkrem og myggstift.

Relevante nyheter