Skolestreik og fraværsgrensa

06.03.2019 av Lea Justine Nesheim

Alt du trenger å vite om fravær under streiken!

Streikene rundt om i verden har hatt litt ulik praksis når det kommer til fravær. I Australia anser elevene streiken som en sivilt ulydig (ulovlig) aksjon, og godtar altså at de får oppført fravær. I Østerrike fikk elevene ikke oppført fravær om de tok et bilde av deltakelsen. Noen elever i Norge har sagt at de ikke vil be om politisk/gyldig fravær, fordi det vil sende et sterkere signal om at de mener alvor. For andre er det viktig at aksjonismen ikke setter en stopper for skolegangen.

I Norge må elevene selv bestemme om de vil be om politisk/gyldig fravær. Den beste måten å gjøre det på, er ved å fylle ut skjemaet til pollitiskfravær.no

Politisk/gyldig fravær på videregående
I følge Utdanningsloven skal politisk arbeid gi gyldig fravær, altså at det ikke telles inn i fraværsgrensa på 10%. Likevel er det litt utydelig om en streik er politisk arbeid, og dessverre har skolene i Norge ulik praksis for hvordan fravær håndteres. Vårt fremste råd er å snakke med læreren eller skolens ledelse om streiken, og hvordan du eventuelt kan få godkjent fraværet.

Gå inn på politiskfravær.no og fyll inn skjemaet. Under attest kan du skrive en lokallagsleder i Natur og Ungdom, elevrådsleder på skolen, eller bare noen andre du streiket med. Om du skal streike alene kan du skrive en forelder, eller bare skriv deg selv.

Barne- og ungdomsskolen
På ungdomsskolen er ikke fraværsreglene like formaliserte som på videregående. Sannsynligvis vil du få fravær, men fravær på ungdomsskolen har ikke noen reell konsekvens, sånn som på Videregående. Det lureste er uansett å snakke med læreren på forhånd.

På denne nettsaken finner du et skriv til lærere og litt mer informasjon om klimastreiking.

Foto: Thor Due

Bli medlem i Natur og Ungdom!
Vil du bli med i kampen mot klimaendringene? Bli medlem i Natur og Ungdom! For bare 50kr kan du bli med i Norges største miljøorganisasjon for ungdom, som jobber hver dag for en fornybar fremtid uten klimaendringer. Trykk her for å bli med!

Tags: ,

Relevante nyheter