Nasjonal aksjonsdag før Høyesterett

01.11.2020 av Lea Justine Nesheim

Tirsdag 3. november skal vi markere vår rett til et levelig miljø, og at klimasøksmålet starter i Høyesterett. Lag en markering der du bor, eller bli med på en!

Markeringen er dagen før klimasøksmålet starter i Høyesterett og målet er å skape oppmerksomhet om at oljeboring i Arktis er i strid med Grunnloven. 

Klokka 18.14 tenner vi lys for Grunnloven og alle generasjoners rett til et «miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares», slik det heter i § 112. 

Vi tenner lys av tre grunner:

 1. For HÅP om endring i en mørk tid.
 2. For OPPLYSNING og at kunnskap og vitenskap skal legge grunnlaget for politiske beslutninger.
 3. For RETTEN til et levelig miljø.

LAG EN MARKERING DER DU BOR

Alle markeringer må ta hensyn til gjeldende smittevernregler. Vi legger opp til mange, små lysmarkeringer hvor det er mulig å være en eller flere som samles for å tenne lys (levende lys, hodelykter, lommelykter, mobiltelefoner), holde en appell, synge en sang og liknende. Vi skal vise at det er mange som støtter søksmålet og at dette er en sak som angår hele verden.

Slik kan du lage lysmarkering der du bor:

 1. Registrer markeringen i skjemaet: Da kan vi vise hva som skjer og hjelpe til å spre. 
 2. Lag et arrangement på Facebook: Inviter Natur og Ungdom som medarrangør, og bruk penger fra lokallagsfondet til å promotere arrangementet for å spre det. Ved å minne folk om å trykke «skal» får man en oversikt over deltakerne, og det er viktig for eventuell smittesporing i etterkant. Her er det overordnede fb-arrangementet.
 3. Inviter andre organisasjoner som støtter kravet om retten til et levelig miljø.
 4. Finn en plass hvor dere kan være: Husk å søke kommunen/plassen om tillatelse til markeringen og varsle politiet hvis det er nødvendig.
 5. Lag program: Ønsker dere å ha appeller, musikalsk innslag, en scene eller lydanlegg? Siden dette er i november (kaldt, vått, mørkt) oppfordrer vi til at arrangementet ikke varer lenge.
 6. Få lokale medier til å skrive om arrangementet i forkant og til å dekke selve markeringen. Mal til pressemelding finnes i denne saken

Kart over planlagte aksjoner:

 

Arrangementskoordinator

Vi har også ansatt to arrangementskoordinatorer som skal bistå dere med klimasøksmål-relaterte arrangementer. Trenger dere hjelp med å skaffe lokaler, lurer du på hvordan dere har bra smittevern, kontakter politiet eller noe helt annet? Ikke nøl med å ta kontakt! Søksmålskoordinatorene er Anna Øverbye, annaoe(a)nu.no og Simon Balsnes, simonb(a)nu.no.

Mer om smittevern

Ved å lage et fb-arrangementet kan man få en viss oversikt over interessen for markeringen på ditt sted. Oppfordre folk til å trykke «skal» om de kommer, slik at du som arrangør har en deltakerliste. Informer om at man ikke kan delta om man har symptomer, og at alle må holde avstand på minst en meter.
Det er tillatt med 200 personer på et arrangement med en arrangør med oversikt over deltakerne, men vi anbefaler ikke å legge opp til at det skal samles fullt så mange, da det blir vanskelig å holde avstand.
Munnbind kan kjøpes inn med penger fra lokallagsfondet (spør regionssekretæren din om hjelp hvis du ikke vet hvordan), og deles ut på arrangementet som et ekstra tiltak.
Dersom det ligger an til å bli stort oppmøte på markeringen din kan du vurdere å få hjelp til å dele den opp, og heller ha to mindre, i nærheten av hverandre. Se også modellen for Oslo-markeringen, om du synes det virker spennende.

Markering i Oslo

Oppmøtet i Oslo blir nok for stort til at det er forsvarlig å samles i en klynge på Eidsvolls plass. Derfor skal vi lage en menneskelig lenke mellom Stortinget og Høyesterett. I tillegg til at folkene i lenka tenner lys kl 18.14, vil strekningen være et symbol på at vi stiller den politiske makta i landet til ansvar hos den dømmende makta.

Kort forklart:
Folk deles inn i grupper med forskjellig oppmøtested, og danner en lenke, med minst en meter fra hverandre mellom Stortinget og Høyesterett.
Appellanter går langs lenka, slik at alle får med seg budskapet
Etterpå kan dem som ønsker bli med videre på Klimasøksmål Arktis sin klimavake, der vi følger valget i USA.
Mer info kommer

 

 

Relevante nyheter


 • Natur og Ungdom saksøker staten

  Klimakrisen er farlig, urettferdig og allerede i gang. Men i stedet for å gjøre klimatiltak, har regjeringen delt ut nye oljelisenser, lengre nord enn noensinne før. Dette bryter med Grunnloven §112, “miljøparagrafen”, som gir nålevende og fremtidige generasjoner retten til et levelig miljø. Derfor har Natur og Ungdom og Greenpeace saksøkt staten.


 • Privat: Bestill aksjonspakke for Klimasøksmålet!

  Bli med på klimasøksmålet mot oljeboring i Arktis og få materiell til kampen for et levelig klima!