Illustrasjon: Gina Gylver / @illustrert

Klimasøksmålet: grunnloven er ikke til pynt

10.11.2020 av Simon Balsnes

Leserinnlegg av Åsne Mjelde Refsum, leder i Viken NU

De siste dagene har jeg sittet foran tv-skjermen og switchet mellom det amerikanske valget og live-stream av en annen begivenhet som også blir markert i demokratiets historiebok: klimasøksmålet i høyesterett. Og som presidentvalget i USA, vil det få ett av to utfall som vil prege fremtiden vår i stor grad.

Norge er på mange måter en stjerneelev på den globale demokratiskolen. Vi engasjerer oss i internasjonale organisasjoner og vi deler ut fredsprisen. I timene om klima og miljø kunne vi smisket oss til en pen 6-er ved å snakke hvordan Norge satser på fornybar energi, var det første landet til å få eget miljødepartement og til og med har en egen miljøparagraf i grunnloven; paragraf 112. Samtidig driver vi et usmakelig dealingprosjekt i hjørnet av skolegården. Vi pumper opp forurensende olje og selger til klassekameraten våre, til tross for at de fremste eksperter sier vi har funnet mer olje enn vi kan brenne hvis vi skal nå 1,5-gradersmålet.

 

Å forurense er grunnlovsstridig

Det er på tide å sette denne dobbeltmoralske eleven på plass, derfor saksøkte Greenpeace og Natur og Ungdom staten i 2017. Vi mener at staten bryter grunnlovens paragraf 112 når de deler ut oljelisenser i det sårbare Barentshavet. Det truer verdifull natur og dyrearter vi er helt avhengige av. Forskning viser også at nedtrapping av oljevirksomhet er det mest betydningsfulle Norge kan gjøre for klimakrisa. Da saken var i lagmannsretten var statsadvokaten enig i dette, men mente at Norge ikke har ansvar for oljen vi selger til utlandet, når den ikke brennes her. Jeg vil påstå at dette er feigt. Når den eldre eleven selger spritflasker til en gjeng mindreårige bakom skolebygget, har den ikke et ansvar når de ender på sykehuset med alkoholforgiftning?

 

Det var vist ikke så lønnsomt likevel

Vi må også slutte å gjemme oss bak eventyrfortellingen om at norsk olje er «verdens reneste», olje blir aldri rent. Når norsk olje brennes er den like skitten og forurensende som amerikansk eller saudi-arabisk. Nå er det ikke sikkert at oljeindustrien vil være så lønnsom i fremtiden heller. Siden søksmålet var i lagmannsretten, har det blant annet kommet frem at Barentshav-prosjektet har høy risiko for å gå i tap. Hvordan kan staten få gamble videre med norsk økonomi, vår sårbare natur og hele verdens fremtid? Nå skal det hele avgjøres i Høyesterett.

 

Satser på seier

Jeg vil oppfordre alle til å støtte klimasøksmålet. Selv om Erna sier det motsatte, tror jeg at de som skal slukke lyset på norsk sokkel faktisk er født. Norge må ta ansvar og satse på grønne næringer. Grunnloven vår er ikke til pynt. Klimakrisen venter ikke. Nå må vi gjøre det som er rett, ikke det som er lett.

 

Åsne Mjelde Refsum

Leder i Viken Natur og Ungdom

Foto: privat