Foto: Oslo Sentrum Natur og Ungdom
Foto: Oslo Sentrum Natur og Ungdom

APs kompromiss er bare piss

21.02.2017 av Natur og Ungdom

Oslo Sentrum aksjonerte forrige uke med å henge opp banner i Oslo. Programkomiteens forslag om å bare åpne deler av Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet framstilles som et kompromiss, men det er bare piss!

I Lofoten, Vesterålen og Senja finnes det olje, og det har i mange år blitt debattert om hvorvidt vi skal bore etter den eller ikke. Ap er nå for oljeboring i deler av Lofoten, og det mener vi i Natur og Ungdom er et steg i motsatt retning av en bedre og mer nytenkende klimapolitikk.

Arbeiderpartiet ønsker å inngå et kompromiss: De vil holde deler av Lofoten, Vesterålen og Senja oljefritt, men langt ifra alt. Tidligere har de sagt seg imot oljeboring i disse områdene, mens partier som Høyre og FrP er for. Det er fullt av torsk i havområdet rundt Lofoten, Vesterålen og Senja, å bore etter olje her vil være å sette verdens siste store bestand av torsk i fare. I tillegg holder havområdet på verdens største kaldtvannskorallrev. Ved å drive med oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja risikeres det at disse naturressursene går tapt. Derfor er det nødvendig å jobbe mot Aps kompromiss.

Natt til fredag hang Oslo Sentrum Natur og Ungdom av den grunn opp banner med slagord for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. De henger nå flere steder i Oslo, der mange mennesker ser dem. På vei til jobb vil du kanskje se et banner med slagordet «Aps kompromiss er bare piss!» eller simpeltent et bilde av Jonas Gahr Støre som kysser en fisk? «Vi i Oslo Sentrum Natur og Ungdom synes det er viktig at alle engasjerer seg innenfor klimapolitikk, og å få arbeiderpartiet til å snu er noe som krever en ekstra dytt fra Oslos befolkning», sier Ella Aandal, leder i Oslo Sentrum Natur og Ungdom.

Arbeiderpartiets store argument for et kompromiss i LoVeSe er at olje- og gassutvinning vil skape flere arbeidsplasser. Det finnes nå 6500 arbeidsplasser innenfor fiskeri og reiseliv i området, mens oljeboring vil gi omtrent 400 nye arbeidsplasser. At vi i dag skal fortsette å satse på olje og gass fremfor fornybare ressurser er å tenke kortsiktig. Natur og Ungdom krever derfor at oljen som ligger i havområdene i Lofoten, Vesterålen og Senja blir der den er.

– Selma og Elina, Oslo Sentrum Natur og Ungdom

Foto: Oslo Sentrum Natur og Ungdom

Foto: Oslo Sentrum Natur og Ungdom