Illustrasjon: Gina Gylver

TFO 2020: På kollisjonskurs med framtiden

19.01.2021 av Lea Justine Nesheim

I år igjen deles det ut over 60 tillatelser til ny oljeboring i norske havområder gjennom TFO. Snart skal verden være i nullutslipp, og ikke bruke mer olje og gass. Å la denne praksisen dure og gå er på kollisjonskurs med framtiden

Pressemelding 19.01.21:

Skal vi planlegge for fremtiden nå, er nye oljetillatelser det siste vi trenger

Natur og Ungdom hadde håpet koronasituasjonen fikk regjeringen til å tenke nytt. 

  • Jeg hadde håpet at regjeringen tok ansvar for å skape fornybare arbeidsplasser. Når samfunnet nå gjenoppbygges etter pandemien må det gjøres gjennom næringer som også takler de enda større utfordringene: klimakrisen og naturkrisen, men nei, her skuffer regjeringen nok en gang.
  • Det er skummelt at denne regjeringa deler ut så mange nye lisenser for å opprettholde samme høye utvinningstempo i Norge. Dette gjør oss avhengige av olje og gass i mange tiår framover, og gjør omstillinga enda mer forsinka, enda dyrere, og enda vanskeligere å gjennomføre, fortsetter 

Det er ikke første gang Natur og Ungdom kritiserer TFO-ordningen. Organisasjonen har tidligere krevd at ordningen legges ned.


For spørsmål eller ytterligere kommentarer, kontakt leder i Natur og Ungdom:
Therese Hugstmyr Woie, tlf.: 90727377, epost: theresew@nu.no


Om TFO:

Hvilke selskaper som får lov til å utvinne olje  i hvilke deler av norske havområder er et stort arbeid å finne ut av . Hvert år deles tillatelsene ut gjennom konsesjonsrunder. Det krever mye kunnskap og kartlegging for å vite hvilke steder som er forsvarlig å drive oljeboring i. Likevel lytter ikke regjeringen til kunnskapen om lokalmiljøet og klimaet, og deler ut tillatelser hvor enn det er den minste sjanse for å finne noe lønnsomt.

Attpåtil kan de dele ut enda flere tillatelser gjennom TFO: Tildeling i forhåndsdefinerte områder. Det er en raskere prosess der miljøfaglige råd enda lettere kan ignoreres, med begrunnelsen at de tillatelsene kun skjer i nærheten av tidligere oljeutvinning.

Problemet er at grensene for hva som er «i nærheten» alltid utvides, og aldri innskrenkes. TFO-ordningen er et godt symbol på at det ikke finnes noen bremser for oljeindustrien, og er med på å undergrave demokratiet og en kunnskapsbasert oljeforvaltning. Den må avvikles.