8 og en halv ting du kan gjøre under skolestreiken 24. april

30.03.2020 av Lea Justine Nesheim

24. april skal tusenvis av norske ungdommer streike skolen for klimaet. Men hva gjør man helt alene på en skolestreik? Her er 8 tips til hva du eller lokallaget kan gjøre – nummer 5 (og kanskje 6) vil sjokkere deg!

1: Delta på digital klimastreik
Greta Thunberg har oppfordra skolestreikere til å legge ut bilder fra sin skolestreik 24. april, og bruke #climatestrikeonline og #digitalskolestrike. Ingenting er som klimavennlige korona-feeder i disse korona-tider!

2: Streik med en venn
Vi vet ikke hva Folkehelseinstituttet kommer til å anbefale 24. april, men slik det ser ut nå er det trygt å streike sammen med en venn. Bare sørg for å holde avstand, og å vaske hendene grundig og jevnlig.

3: Arranger en videosamtale med lokallaget
Å streike alene er kjipt. Derfor har for eksempel Voss Natur og Ungdom planlagt å ringe hverandre på Zoom eller lignende for å streike sammen. Dette kan også være en god anledning til å henge med en NU-venn fra andre siden av landet. Spør for eksempel din venn i Bergen om å bli med på streiken deres, eller arranger en egen videosamtale for dine venner!

Hvis du vil bruke streiken til å lære hvorfor regjeringen må definere hele iskantsonen som særlig verdifull og sårbar (slik alle miljøfaglige råd tilsier) kan du jo spørre Thor eller Mia i sentralstyret om å streike sammen med dem!

3,5: Bestill et streike-foredrag
Okei, den forrige ideen var så god at jeg lager et eget punkt: Send en epost til streik@nu.no og bestill et foredrag til lokallaget ditt, så skaffer vi en ekspert på det dere vil lære om!  

4: Plukk søppel
Øvre Romerike NU skal plukke søppel når de streiker, det burde flere gjøre! Å plukke søppel er bra for naturen, og det er uansett fint å komme seg ut av huset litt. Husk å aldri ta direkte på søppelet, siden dette kan være smittsomt. Bruk isteden hansker, eller helst en søppelplukker. Dette kan kjøpes på for eksempel Jernia eller Biltema, og er en fin ting for lokallaget ditt å bruke penger på. Er lokallagssparebøssa tom? Søk og få mer penger her!

5: Fingerhekle-flashmob
Årets kanskje mest kreative streikekonsept kommer fra Steinkjer NU. Før streiken skal lokallaget fingerhekle masse greier. Så, grytidlig på morgenen den 24. april skal de ut i byen og henge det opp i trær og stolper, slik at når byen våkner, er trærne surret inn i fingerhekling og aktivistene forduftet. I tillegg skal lokallaget legge igjen noen klistremerker, slik at folk ser hvem som står bak.

Steinkjer NU håper så mange lokallag som mulig blir med, slik at vi kan fylle hele Norge med fingerhekling for klimaet! Vil du ha tips til hvordan man kan strikke for klimaet? Sjekk ut strikkeoppskrifter her!

6: Lat som at du er på skolestreik
Tusenvis av barn og ungdom står rundt deg. Lydnivået er høyt, men engasjementet for en levelig klode er større. I avisen sier Erna Solberg noe om at det er fint å engasjere seg. Ahhh, det var tider, det! 24. april blir det nok dessverre ikke sånn, men det er da lov å late som! Rop «alle de som hopper nå, hopper for miljøet», og drøm deg vekk til en enklere tid. Husk: Snart går viruset over, og da skal vi møtes igjen.  

7: Skriv leserinnlegg
Innlegg i avisen kan være en god måte å skape oppmerksomhet og påvirke folk på. Så skriv et leserinnlegg om hvorfor du streiker skolen for klimaet, og hvorfor regjeringa ikke må forverre klimakrisa, samtidig som vi rydder opp i koronakrisa. Visste du for eksempel at regjeringa i dag, mandag 30. mars, foreslo å gi ut flere nye oljelisenser? Det er helt absurd – og det er et perfekt tema for et hardtslående leserinnlegg til din lokalavis, eller de store mediene som NRK Ytring eller Aftenposten Si;D. Husk at du også kan sende inn leserinnlegg til NUs eget medlemsblad, Putsj! Send det til marit@putsj.no.

8: Sørg for at lokallaget kommer styrket ut av krisa – verv nye medlemmer!
20. – 26. april er det verveuke i Natur og Ungdom. Tanken var egentlig at vi skulle mobilisere til streik samtidig som vi var ute på skoler og vervet, men sånn ble det jo ikke. Likevel er det utrolig viktig at vi verver nye medlemmer. Medlemmer gir oss nødvendige inntekter, og styrker gjennomslagskraften vår. Gjennom over 50 år har NU vært en viktig del av norsk miljøbevegelse, og vi har vunnet store saker som et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, forbud mot oljefyring, og foreløpig har vi holdt Førdefjorden og Repparfjord frie for giftig gruveslam. I tillegg saksøker vi staten, fordi oljeboring i Arktis bryter Grunnlovens miljøparagraf, § 112.

Vi trenger flere på laget, og nå som vi ikke kan verve på skoler er det viktigere enn noen gang å verve venner og kjente over nett. Send en melding til noen som kan være interessert, eller lag en snap-story. Mulighetene er uendelige! Bare husk: verv alt, alltid.

Ingen kan gjøre alt for å stoppe klimaendringene, men alle kan gjøre noe. Og sånn er det vel med denne lista også, velg deg ut hva du vil gjøre og gå for det! Har du andre tips og planer for din skolestreik for klimaet? Del det gjerne i Facebook-gruppa NU-folk!

Hvor blir det skolestreik 24. april?

For å melde inn din streik, samt se oversikt over hvor det er planlagt streiker, sjekk ut denne sida.

Relevante nyheter